Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αγοράζουμε Ελληνικά : Μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα!

Ο πιο απλός και πρακτικός τρόπος να βοηθήσουμε την χώρα μας, την οικογένεια μας και τον ίδιο μας τον εαυτό είναι να «Αγοράζουμε Ελληνικά»!
Αγοράζοντας με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα βοηθάμε την χώρα μας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που διέρχεται γιατί, μεταξύ πολλών άλλων:
(α) Προσφέρουμε εργασία σε Έλληνες αλλά και σε οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα,
(β) Συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην στήριξη του ασφαλιστικού μας συστήματος - εξασφαλίζουμε ομαλότερη και καλύτερη καταβολή συντάξεων, καλύτερη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας κ.α.π.,
(γ) Αγοράζοντας προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα περιορίζουμε τις εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων και συνεπώς το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας μας,
(δ) Αγοράζοντας προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, δημιουργούμε κέρδη σε ελληνικές επιχειρήσεις τα οποία με την σειρά τους δημιουργούν απασχόληση, καταβολή φόρων και επενδύσεις στην χώρα μας.

Υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές, καταναλωτικές μας συνήθειες τα οποία μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να υποκατασταθούν από αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.
Ας αναρωτηθούμε :
Γιατί άραγε αγοράζουμε φασολάκια Κίνας, ρεβίθια Τουρκίας, φακές Καναδά, ρύζι Ινδίας, πατάτες Αιγύπτου, φιστίκια Συρίας, μακαρόνια Ιταλίας, σοκολάτες Ελβετίας, Ιταλίας ή Ισπανίας, ζάχαρη από τον Άγιο Μαυρίκιο (και μη χειρότερα!) και χιλιάδες άλλα προϊόντα χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να βλέπουμε που «στέλνουμε» τα λιγοστά χρήματά μας;
Γιατί άραγε αγοράζουμε εισαγόμενα νερά, αναψυκτικά κάθε κατηγορίας ή δεκάδες εισαγόμενες μπύρες από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου; Χάθηκαν τα δεκάδες εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικά φυσικά μεταλλικά νερά, τα ελληνικά αναψυκτικά Λούξ ή Έψα και τόσα άλλα, οι ελληνικές μπύρες Φίξ, Βεργίνα, Craft και τόσες άλλες;
Γιατί να αγοράζουμε επιπόλαια εισαγόμενα τυριά και γαλακτοκομικά, όταν η δική μας γαλακτοβιομηχανία προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα που τα ζηλεύουν ακόμα και οι ξένοι;
Γιατί (όσοι έχουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος) να αγοράζουν εισαγόμενα τσιγάρα – χάθηκαν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες που είναι και φθηνότερες;
Γιατί αγοράζουμε ηλιόσπορους από την Αμερική (εμείς που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης) ή χαμομήλι από την Αγγλία (παρακαλώ από την Αγγλία!) ή ζωοτροφές από την Ολλανδία για τους τετράποδους φίλους μας; Δεν αποτελεί προκλητική σπατάλη συναλλάγματος όταν έχουμε απελπιστική ανάγκη και από την τελευταία δεκάρα;
Μια εξήγηση της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς είναι ότι όλα τα σημεία λιανικής πώλησης έχουν κυριολεκτικά «καταληφθεί» από πανίσχυρες πολυεθνικές που εισάγουν πάμφθηνα διάφορα καταναλωτικά προϊόντα και εμείς, χωρίς δυνατότητες πολλών επιλογών, καταλήγουμε σε αυτό που μας «σερβίρουν» στις προνομιακές «θέσεις» πώλησης.

Αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μόνο όταν είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ενημερωμένοι και αποφασισμένοι: «Αγοράζουμε Ελληνικά» με επιμονή, προσπάθεια και ψάξιμο - ας παραπονεθούμε και στον διευθυντή της αλυσίδας λιανικής που συνήθως αγοράζουμε όταν δεν βρίσκουμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα! Με τον πρακτικό αυτό τρόπο προσφέρουμε αποφασιστική και πολύτιμη βοήθεια στην χώρα μας!
Συνεπώς για να «αγοράσουμε Ελληνικά» διαβάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις των προϊόντων που θέλουμε να πάρουμε: Εάν έχει την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ» σημαίνει ότι παράγεται στην Ελλάδα και το αγοράζουμε – ας είναι και πιο ακριβό! (Το σημαντικότερο μέρος της μεγαλύτερης τιμής επιστρέφει σε εμάς τους ίδιους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους).
Αν δεν βρίσκουμε στην συγκεκριμένη αλυσίδα παρά μόνο «εισαγόμενο» προϊόν μην το αγοράζετε! Ψάξτε σε δεύτερο, σε τρίτο ή και σε τέταρτο κατάστημα μέχρι να βρείτε πάνω στο προϊόν που θέλετε την μαγική ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ».

Εάν κάνουμε συνειδητά και αποφασιστικά την απλή αυτή μέθοδο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο η Ελλάδα θα έχει λύσει τα σημαντικότερα οικονομικά της προβλήματα!
Είναι στο δικό μας χέρι να κάνουμε πράξη κάτι πρακτικό και χειροπιαστό, χωρίς να σπαταλάμε ενέργεια σε αναποτελεσματικές κινητοποιήσεις που πολλές φορές δεν ταλαιπωρούν μόνο ήδη καταταλαιπωρημένους πολίτες, αλλά τραυματίζουν και την ήδη βαριά άρρωστη εθνική μας οικονομία!

Εμπρός λοιπόν, ας γίνει μαζικό το σύνθημα «Αγοράζουμε Ελληνικά» γιατί έτσι μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα!
Ο πιο απλός και πρακτικός τρόπος να βοηθήσουμε την χώρα μας, την οικογένεια μας και τον ίδιο μας τον εαυτό είναι να «Αγοράζουμε Ελληνικά»!

                                                                                           Νίκος Ψαρόπουλος